در ۱۵ کیلومتری شهر شفت و بین راه جیرده شفت تا آقا سید شریف روستایی به نام روستای سقالکسار قراردارد. در اطراف آقا سید شریف در نزدیکی شهرستان شفت دریاچههای زیادی وجود دارد که طبیعت بسیار زیبایی دارند. سد خاکی سقالکسار یکی از بزرگترین این دریاچهها (استخرها) میباشد که در نزدیک چماچاه و روستای سقالکسار واقع شده است و درتمامی فصول مسافران را به سمت خود جذب میکند. ارتفاع دریاچه سقالکسار از سطح دریا 64 متر، طول دریاچه در حدود 600 متر و عرض آن 500 متر است . مسیر دسترسی به این منطقه زیبا از شفت : شفت به طرف جیرده ابتدای ورودی آقا سیدشریف – به طرف روستای سقالکسار و چماچاه میباشد, همچنین از جاده قزوین به رشت، بعد از پلیس راه، تقاطع روگذر به سمت فومن، آقاسید شریف (که موزه میراث روستایی در این مسیر واقع شده است) از دیگر مسیرهای دسترسی است. این روستا 584 نفر و 168 خانواده جمعیت داره و شغل اکثر اهالی روستا کشاورزی میباشد,مزارع برنج و بوی شالی و خوشههای طلایی از دیگر جلوههای این روستا میباشد. کلمه سقالکسار بهمعنای محل آب خوردن پرندگان است. در گذشته پرندگانی مانند لک و سار به این روستا میآمدند و از چشمه موجود در آن آب میخوردند به همین خاطر این روستا سقالکسار نامیده شده است.
چرا باید سقالکسار را از نزدیک دید؟
زمانی که خودمان به دریاچه سقالکسار برسیم متوجه میشویم که خبری از فیلتر مرموزی که فیلم را ترسناک میکرد نیست. برعکس، رنگها در فصل بهار آنقدر اغراقشده هستند که شما را به یاد بکگراند دسکتاپ کامپیوتر میاندازند. مساحت ۱۵ هکتاری این دریاچه باعث میشود تا چشم کار میکند آب ببینیم و مخمل کوههای سبز. با قایقها میتوانیم تا وسط دریاچه برویم، بعد در حوالی دریاچه جایی را برای اتراق کردن پیدا کنیم و بنشینیم به تماشا. یکی از تصاویری که به راز و رمزهای این دریاچه اضافه میکند، خانهای با سقف شیروانی نارنجی در وسط آن است، خانهای که نیمی از آن داخل آب قرار دارد. هر وقت بارش باران زیاد شود این خانه هم تا سقف در آب فرو میرود و همین تصویر باعث به وجود آمدن شایعات و داستانهای زیادی در بین مردم محلی شده. در سقالکسار میتوانیم در کنار طبیعت بکرش از آش، چایی و بلالی که در حاشیه آن فروخته میشود، لذت ببریم. بازارچه روستای سقالکسار هم یکی از دیدنیهای این ناحیه است.
بهترین زمان سفر به سقالکسار
با اینکه در فصل بهار همه جا سرسبز میشود، اما این فصل تنها زمان مناسب رفتن به این دریاچه نیست. به خصوص اینکه در بهار و تابستان جمعیت زیادی به اینجا سرازیر میشوند و هر پنج متر یک خانواده بساط خود را پهن میکنند. شلوغ بودن اطراف ممکن است ما را به آرامشی که میخواستیم نرساند. برای همین گروهی پاییز و حتی زمستان را برای سفر انتخاب میکنند. در پاییز برگهای زرد و نارنجی آب دریاچه را رنگ میکنند. اگر مه هم روی تپههای اطراف بنشیند تصویری شبیه رویا میسازد، رویایی که دلمان نمیخواهد هیچ وقت از آن دل بکنیم. در زمستان سفر کردن تا اندازهای دشوار میشود. اما اگر برف روی درختها نشسته باشد تصویر دریاچه نیمهیخ زده و لایه سفید برف روی شیروانی نارنجی وسط دریاچه حرف ندارد. بهتر است قبل از رفتن هوا را چک کنیم. بارندگی پیشبینی نشده میتواند مانعی برای چادر زدن لب دریاچه باشد.
مسیر دسترسی به سقالکسار
فاصله رشت تا سقالکسار ۱۸ کیلومتر، حدود ۴۰ دقیقه است. از تهران هم تا اینجا ۴ ساعت، در حدود ۳۲۷ کیلومتر راه در پیش داریم. باید از تهران به سمت جاده قزوین حرکت کنیم. بعد در دوراهی رشت و زنجان، مسیر رشت را برویم. با ادامه همین مسیر تا رودبار و بعد امامزاده هاشم در تقاطع روگذری که بعد از پلیسراه رشت واقع شده، وارد جاده فومن-سراوان شویم. از هر منطقه ایران که بخواهید به اینجا بیایید باید ابتدا خودتان را به بقعه آقا سید شریف در جاده جیرده برسانید. از آقاسید شریف تا سقالسکار تقریبا یک ربع راه است.