تاریخچه باغ
تاریخچه شکلگیری باغ گیاه شناسی ملی ایران که بزرگترین باغ گیاه شناسی خاورمیانه و یکی از ۱۰ باغ گیاه شناسی برتر جهان بهلحاظ وسعت است؛ به دهه ۳۰ میرسد. در سال ۱۳۴۸ عملیات طراحی و احداث این باغ توسط کارشناسان ایرانی و با همکاری تعدادی از کارشناسان خارجی آغاز شد و نقشه جامع باغ طراحی شد. این باغ که بهعنوان باغ گیاه شناسی تهران نیز شناخته میشود؛ زیر نظر موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور اداره میشود و مجموعهای ۱۴۵ هکتاری است که در اراضی چیتگر تهران جای دارد.
باغ گیاه شناسی ملی آب و هوایی نیمه خشک دارد و میزان بارندگی متوسط سالانه آن حدود ۲۴۰ میلیمتر است و در آن است که گیاهان بومی و غیربومی در فضای باز و گلخانهای کشت شدهاند. این مکان نقش مهمی در زمینههای مختلف از جمله تحقیقات علوم گیاهی و باغبانی، آموزش عمومی و آشنا ساختن مردم به اهمیت گیاهان و لزوم حفاظت از آنها را بر عهده دارد و بهعنوان ذخیره ژنتیکی گونههای در معرض خطر انقراض مورد استفاده قرار میگیرد. در این باغ همچنین با بهرهگیری از روشهای مختلف علمی، امکان شناخت گونههای مختلف گیاهی داخل و خارج کشور، روش تکثیر و پروش گونههای باارزش از نظر حفاظتی و اقتصادی فراهم شده و محدوده پراکنش آنها تعیین شده است.
در طراحی این باغ گیاه شناسی تهران تلاش شده است تا مناظر و چشمانداز طبیعی سه کوه زاگرس، البرز و هیمالیا شبیهسازی شود و همچنین شش دو رودخانه و یک دریاچه نیز به ایجاد فضای طبیعی باغ کمک کردهاند. از دیگر جاذبههای باغ دو آبشار است که ریزش آب آنها از بلندی و لابهلای صخره صورت میگیرد. همچنین سنگهایی با شکلهای پهن، گرد و عمودی در بین عناصر آب و گیاه قرار داده شدهاند تا محیط طبیعی را تداعی کنند.
در باغسازی خاور دور از زیبایی رنگ برگ درختان و گل درختچههای دائمی برای ایجاد مناظر زیبا اسفاده میکنند. بنابراین در باغ گیاه شناسی ملی نیز سعی شده است تا با کاربرد گیاهان هم بهصورت انفرادی و هم بهصورت تودهای، چشماندازهای زیبا و قابل توجهی ایجاد شود. ترکیب گیاهان با حفظ مرکزیت دریاچه از ویژگیهای بارز این محیط است. گونههای این مجموعه شامل سوزنیبرگ، همیشه سبز، گونههای خزانشونده با رنگهای متنوع پاییزی و درختچههای گلدار است.
باغ گیاه شناسی ملی ایران، مجموعه ای بی نظیر از تنوع گیاهی ایران و جهان است که چشم اندازی بی بدیل برای هر بازدید کننده ای خلق کرده است.
قوانین بازدید
باغ گیاه شناسی محل کاشت،حفظ و نگهداری گونه های متنوع گیاهی کشورمان و برخی دیگر نقاط دنیاست.نگهداری از این درختان و گیاهان کاری دشوار و حساس است.این گیاهان بسیار آسیب پذیر بوده و جبران خسارت به آنها گاه غیر ممکن است بنابراین شما بازدیدکننده محترم با رعایت مقررات بازدید و همکاری با باغبانان و نگهبانان مجموعه بی گمان در حفظ این میراث ملی سهم خواهید داشت.
– مراقب خودتان و باغ باشید.
– از چیدن گلها و گیاهان خودداری کنید.
– تنها در محل پیاده روها و خیابان ها حرکت کنید و از ورود به مناطق کشت شده و محوطه چمن کاری شده خودداری فرمایید.
– هنگام گرفتن عکس مواظب گیاهان باشید.
– از نزدیک شدن به دریاچه ها و آبشارها جدا خودداری کنید.
– زباله ها را در سطل مخصوص زباله بریزید.
– به هشدارها و راهمنایی های مسئولین و کارشناسان توجه و عمل نمایید.
– مراقب سیستم ها و شبکه های آبیاری باشید.
– آب موجود در سطح باغ آشامیدنی نیست. برای تهیه آب معدنی به بوفه در نقاط مختلف باغ مراجعه فرمایید.
– آویزان شدن و استفاده از تنه درختان برای بستن طناب ممنوع است.
– محل سرویس های بهداشتی بر روی نقشه باغ مشخص شده است.
– روشن کردن آتش به هر نحوی ممنوع است.
– پخت و پز در باغ ممنوع و صرف غذا تنها به صورت یک نیم وعده سبک امکان پذیر است.
– محل استراحت کوتاه برای بازدیدگنندگان در محل نقشه مشخص شده است.خواهشمندیم تنها از این محل¬ها برای نشستن و استراحت استفاده فرمایید.
– باغ گیاهشناسی محل بازی نیست. آوردن وسایل بازی(توپ، بدمینتون و ..) به باغ ممنوع می باشد.
– عکاسی حرفه ای و تجاری با هماهنگی روابط عمومی امکان پذیر است.
– بازدید برای کودکان زیر ۵ سال رایگان می باشد.
– بازدید باغ همه روزه ممکن است. (در صورت تعطيلي باغ در مناسبتهاي خاص از قبل اطلاع رساني خواهد شد.)
– از آوردن سه پایه دوربین عکاسی، حیوانات خانگی، دوچرخه و اسکوتر، زیر انداز و فلاکس خودداری فرمایید.
دسترسی به باغ گیاه شناسی
۱-بزرگراه تهران –کرج،خروجی پیکانشهر،شهرک سرو آزاد ،خیابان شهید گودرزی،خیابان هشتم غربی.
۲-ایستگاه مترو ایران خودرو، شهرک سروآزاد،خیابان شهید گودرزی،خیابان هشتم غربی.
دسترسی با مترو: با مترو هم میتوانید به باغ گیاه شناسی بروید، با پیاده شدن در ایستگاه ایران خودرو یا وردآورد و ادامه مسیر با تاکسی یا اتوبوس یا پیادهروی به باغ گیاه شناسی میرسید
.