دریاچه ولشت دریاچه ای است در جنوب غرب شهر چالوس و در شمال شرق کلاردشت، این دریاچه کوهستانی در 25 کیلومتری جاده چالوس در نزدیکی شهر مرزن آباد واقع گردیده است. در قسمت جنوب غرب این ناحیه علم کوه قرار دارد. دریاچه ولشت یکی از دریاچه های آب شیرین ایران به شمار می رود.این دریاچه 71اُمین اثر طبیعی ملی است که توسط سازمان میراث فرهنگی در 15 مهر 1388 در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.
دریاچه ولشت در داخل کاسه ی بزرگی از زمین هایی با خاک های رانشی و فرسایشی شکل گرفته است و 150000 متر مربع وسعت و 20 متر عمق دارد. میزان حجم آب این دریاچه در حدود 3 میلیون متر مکعب است که از چشمه های جوشان میان دریاچه و نزولات جوی تامین می گردد. ولشت، آب سریز ندارد و تنها سطح آب آن بالا و پایین می رود. دریاچه ولشت یکی از 10 دریاچه آب شیرین کشور محسوب می شود که در این منطقه واقع شده و محیط زیست مناسبی را برای پرندگان و آبزیان فراهم نموده است.
کلاردشت، یکی از دو منطقه ییلاقی معروف در بخش های شرقی و غربی مرزن آباد است که در ۱۲ کیلومتری مرزن آباد و در یک خط مستقیم غربی واقع شده است. این منطقه ییلاقی با دارا بودن جاذبههای طبیعی و فرهنگی بسیار، یکی از بهترین مقاصد گردشگری استان مازندران به شمار میآید. دریاچه ولشت، یکی از جاذبههای طبیعی در همجواری این منطقه ییلاقی است که بدون شک، سفر به آن شما را متحیر خواهد کرد. دریاچه ولشت با دارا بودن ۹۳۵ متر ارتفاع از سطح دریا، دمایی متفاوت در مقایسه با کلاردشت دارد و آب و هوای آن، کوهستانی، مرطوب و خنک است.
آب و هوای مطبوع در دامنه رشته کوههای البرز، چشمانداز سبز و طبیعت منحصربهفرد دریاچه ولشت، این میراث طبیعی را تبدیل به یکی از محبوبترین جاذبههای گردشگری منطقه کرده است که در هر فصلی از سال، میزبان گردشگران علاقهمند بسیاری است. دریاچه ولشت در نزدیکی منطقه کوهستانی تخت سلیمان، یکی از جاذبههای بینظیر این منطقه است که به دلیل قرار گرفتن در گودال بزرگ محاصره شده توسط تپههای کم ارتفاع، از دید پنهان است.
علم کوه در بخش جنوب غربی کلاردشت، در قسمت جنوب غرب این دریاچه قرار دارد. در اطراف این دریاچه روستاهایی به نامهای سماء سرکا، جلاجور، ولشت و ارزاودیمو قرار گرفتهاند که برخی از آنها خالی از سکنه هستند. نزدیکترین روستا به دریاچه ولشت، روستای سنار است که در چهار کیلومتری دریاچه واقع شده است و ۲۰۰ خانوار در آن زندگی میکنند. شهر کلاردشت نیز، نزدیکترین مرکز شهری به این دریاچه محسوب میشود.
مسیر دسترسی
برای رسیدن به دریاچه ولشت ،در محور چالوس به تهران ، 23 کیلومتر بعد از پل کجور و 3 کیلومتر قبل از مرزن آباد یک راه آسفالته به سمت غرب وجود دارد که شما را از جاده اصلی جدا می کند. با ورود به جاده و پشت سرگذاشتن سر بالایی ها و پیچ ها و عبور از کنار جنگل های زیبای کاج به روستای کردی چال می رسید. از روستا یک راه خاکی وجود دارد که شما را به ولشت می رساند.
گونه های گیاهی و جانوری
گونه های گیاهی و جانوری کلاردشت نیز از دیگر ویژگی های آن هستند. دریاچه ولشت از جمله دریاچه های است که در نزدیکی منطقه کوهستانی تخت سلیمان علم کوه قرار دارد و به دلیل قرار گرفتن در یک گودال بزرگ محاط به تپه های کم ارتفاع کلمه، از دید پنهان است. آب دریاچه تنها با نزول باران و جوشیدن چشمه های زیرزمینی دریاچه که در وسط آن می جوشند و بالا می آیند تامین می شود. هوا مرطوب ولی خنک است. دریاچه ولشت با چشم اندازی زیبا و دلنشین، مکان مناسبی جهت گردشگری موقت یک روزه است. آب شیرین و زلال آن جایگاه خوبی برای اردک، ماهیان و برخی از پرندگان مهاجر است.
از نظر پوشش گیاهی تنها چند درخت در اطراف دریاچه دیده می شود و بیشتر گیاهان بوته ای کوچک و تعداد زیادی گیاه نی بن که ریشه هایشان تا عمق 6 متری زمین نفوذ کرده اند، به چشم می خورند. موقعیت خاص منطقه باعث شده است تا این محل مامن امنی برای پرندگان مهاجر و آبزیان باشد. ماهی سفید، اردک ماهی، مار آبی، قورباغه و شاه کولی از جمله آبزیان این دریاچه هستند.اگر به اصول ماهیگیری آشنایی دارید وسایل ماهیگیری خود را بردارید و به سوی ولشت برویدر این دریاچه امکانات قایق سواری نیز وجود دارد که می توانید به وسیله ی آنها به میان دریاچه بروید . برخی نیز با بردن قایق های بادی خود ، تفریحی متفاوت را در سفرشان رقم می زنند.
ویژگیهای دریاچه
طبق تحقیقات انجام گرفته توسط یک تیم غواصی هفت نفره در تاریخ ۱۷ تیرماه ۹۳، ابعاد دریاچه ولشت، ۴۰۰ تا ۶۰۰ متر مربع است و وسعت آن، حدود ۱۵۰ هزار متر مربع تخمین زده شده است. حداکثر عمق دریاچه ۲۲ متر، میانگین عمق اطراف ۹ متر و میانگین عمق وسط دریاچه ۱۸ متر است. دمای محیط اطراف دریاچه در ساعت ۱۰ صبح آن تاریخ، ۳۱ درجه سانتیگراد و دمای آب در سطح، ۲۶ درجه سانتیگراد بود؛ در حالی که دما در عمق ۶ متری، ۱۹ درجه سانتیگراد، در عمق ۱۴ متری، ۱۳ درجه سانتیگراد و در عمق ۲۰ متری، پنج درجه سانتیگراد بود.
دریاچه ولشت در یک گودال بزرگ از زمینهایی با خاکهای رانشی و فرسایشی قرار گرفته است. ارتفاع دریاچه ولشت از سطح دریای خزر ۹۳۵ متر است و حدود سه میلیون متر مکعب آب در آن قرار دارد. آب این دریاچه توسط بارش برف و باران و همچنین چشمههای زیر زمینی که از بستر دریاچه بیرون میریزند، تامین میشود. جالب است بدانید که آب دریاچه ولشت، هیچگاه سر ریز نمیشود و تنها در سطح آن در حال بالا و پایین رفتن است. سطح آب دریاچه در طول ماههای گرم سال پایینتر و در طول ماههای پر بارش، بالاتر است.
خاک بسیار نرم و خاکستری رنگ، بستر دریاچه ولشت را پوشانده است و عمق دید بسیار محدود است؛ به طوری که عمق دید تا عمق پنج متری دریاچه، حدود یک متر، تا عمق ۱۰ متری حدود ۶۰ سانتیمتر، تا عمق ۱۵ متری حدود ۳۰ سانتیمتر و در عمق ۲۰ متری حدود ۱۰ سانتیمتر است.