توجه به ارزش مواد غذایی که در تهیهی غذاهای روزانه مورد استفاده قرار میگیرند، از مهمترین مسائل مربوط به فرهنگ غذایی مردم هر کشور به شمار میآید. امروزه با توجه به تغییرات زیستمحیطی و ایجاد تحولی چشمگیر در سبک زندگی انسانها، در نظر گرفتن تغذیهی مناسب و رعایت رژیم غذایی سالم و مفید، بسیار مهم و ضروری است. متاسفانه به دلیل تحرک بسیار کم اکثر مردم، مصرف برخی از مواد غذایی که در گذشته بسیار مفید و ارزشمند بوده، به مقیاسی کمتر، تغییر یافته است. بنابراین بشر راهی جز تغییر مواد خوراکی و یافتن جایگزینی مناسب برای مواد اولیهای که در گذشته مورد استفاده قرار گرفته میشد، نخواهد داشت. استفاده از حبوبات یکی از بهترین و موثرترین راهکارهایی است که میتوان به عنوان جایگزینی مناسب برای انواع گوشت در نظر گرفت. طبخ غذاهای بومی و محلی با استفاده از انواع حبوبات، بسیار لذیذ و مغذی بوده و خطر مبتلا به برخی از بیماریهای ناعلاج یا صعب العلاج را در پی نخواهد داشت. فلافل یکی از غذاهای بومی و محلی استان خوزستان است که به دلیل حضور نخود به عنوان اصلیترین مادهی اولیهی تشکیلدهندهی آن، جایگزین مناسبی برای تامینکنندههای پروتئین موجود در گوشت حیوانات محسوب میشود. همچنین حضور فیبر محلول در این مادهی غذایی، یکی از بهترین تنظیمکنندههای سیستم دستگاه گوارش و گردش خون بدن انسان به شمار میآید. مردم استان خوزستان با استفاده از موادی همچون نخود، سیر، روغن، پیاز، تخممرغ، سرکه، فلفل قرمز، جعفری، آرد لپه (در صورت عدم استفاده از تخممرغ، آرد لپه جایگزین خواهد شد) و سیبزمینی، به طبخ این غذای محلی و خوشمزه میپردازند. محبوبیت فلافل به حدی است که در تمامی شهرهای ایران، در سطح وسیعی تهیه و به مردم عرضه میشود.
طرز تهیه فلافل اهوازی
برای تهیه فلافل اهوازی نخود ها را بهتر است به مدت 12 ساعت و یا از شب قبل در ظرفی پر از آب بگذارید تا خیس بخورند. هر چند ساعت یک بار آب نخود را تعویض کنید. این کار به رفع نفخ نخود کمک می کند.پیاز و سیر را پوست گرفته و رنده کنید. بهتر است آب آن ها را جدا کنید تا فلافل شل نشود.آب ظرف نخود را خالی کنید و نخود ها را چرخ کنید. نخود چرخ شده بهتر است کمی زبر باشد.در این مرحله از تهیه فلافل اهوازی سیب زمینی را در قابلمه ای بگذارید و با کمی نمک آب پز کنید. بعد از نیم ساعت که سیب زمینی پخته شد؛ پوست آن را جدا کرده و رنده ریز کنید.نخود چرخ شده را با سیر، پیاز و سیب زمینی در کاسه ای بزرگ بریزید و با هم خوب مخلوط کرده و ورز دهید.رب گوجه فرنگی، نمک، زردچوبه و فلفل را به مواد فلافل اضافه کنید و خوب بهم بزنید.کمی از مواد فلافل اهوازی بردارید و به کمک دست، کاتر برش و یا فلافل زن به آن شکل دهید. این کار را برای تمام مواد تکرار کنید.در ماهیتابه ای مقداری روغن بریزید و صبر کنید تا داغ شود. سپس هر سمت از فلافل را روی حرارت ملایم و به مدت سه الی چهار دقیقه سرخ کنید تا طلایی رنگ شود. فلافل ها را پس از سرخ کردن روی حوله کاغذی قرار دهید تا روغنشان کشیده شود. سپس با کاهو، گوجه فرنگی، خیارشور و سس فلافل خوزستانی یعنی سس انبه نوش جان کنید.