متل قو متل قو یا سلمانشهر، شهری است که چند سال است مورد توجه بسیاری از گردشگران قرار گرفته و خصوصا در روزهای تعطیل افراد بسیاری به این شهر سفر میکنند.
اگرچه مازندران استانی توریستی است، اما شهرهای مختلف آن از جنبههایی متفاوت مورد توجه گردشگران قرار گرفتهاند. یکی از این شهرها، سلمانشهر است که بهعلت وجود یک متل به نام قو، متل قو نیز نامیده میشود. نکته قابلتوجه اینکه با وجود آمار بالای مسافران، جمعیت این شهر کم است و به ۱۴ هزار نفر هم نمیرسد.
این شهر کوچکی ولی زیبا در مجاورت دریای خزر قرار دارد و دارای یکی از بهترین سواحل استان مازندران است. همچنین، فاصله کوتاه بین ساحل دریا و دامنه کوه به زیبایی این شهر افزوده است.
وجه تسمیه
سلمان شهر نام جديدی است كه بعد از انقلاب اسلامی برای اين شهر انتخاب شده است. در گذشته به اين شهر «ساقی كلايه» گفته میشد و به دليل وجود متلی بنام قو در اين شهر آن را متل قو نيز میشناختند. سلمانشهر، شهر جديدی است كه با شروع شهرک سازی در اوايل سال ۱۳۴۰ پا گرفت و در سال ۱۳۴۱ دارای شهرداری شد. اولين شهرک در این منطقه، «دریا گوشه» نام داشت.
البته طبق روایت افراد بومی این منطقه دلیل نامگذاری این است که فردی به نام جمشید جوانشیر مالک بیشتر اراضی این منطقه بوده است. جوانشیر در جوانی علاقه بسیاری به طبیعت داشته و زمانی که برای نخستین بار به شمال سفر کرده، با دیدن دریا و جنگلهای زیبا شیفته آن منطقه شده است و ازاینرو، به فکر ساختن مکانی در این منطقه میافتد. جوانشیر با ارثی که از پدرش در ۲۰ سالگی بهدست میآورد، تصمیم به سرمایهگذاری در این منطقه میگیرد. وی در سال ۱۳۸۰ کتابی از خاطرات خود را چاپ کرده و به این مورد چنین اشاره کرده است که:
روزی در کنار دریا چشمم به چند قو افتاد. از همان روز فکر ساخت یک متل در کنار دریا ذهنم را به خود مشغول کرد و برای عید ۱۳۳۸ فقط ۶ ماه فرصت داشتم؛ پس شروع به ساختوساز کردم و تا عید ساخت متل به اتمام رسید و اسمش را متل قو نامیدم. روز اول عید ساعت ۱۱ صبح تمام اتاق های متل پر شد و از همان زمان بود که کمکم به فکر پیشرفت در این کار شدم.
آهسته آهسته شهرت متل جوانشیر در همه جا به نام متل قو پیچید و جوانهایی که بهدنبال کسب درآمد از گردشگران بودند، کم کم وارد این منطقه شدند و این آغازی برای رشد این روستای کوچک بود. دلیل نامگذاری این شهر به نام ساقی کلایه ، به خاطر دختر جوانشیر (ساقی) است و کلایه بهمعنای (محله) در زبان گیلکی است. پس از افتتاح شهرداری ساقی کلایه و کلارآباد بهصورت مشترک در سال ۱۳۴۱ هجری شمسی، خانم فیروزگز (همسر جوانشیر) بهعنوان اولین شهردار زن تاریخ ایران این پست را برعهده گرفت و رفتهرفته این شهر به یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری شمال ایران تبدیل شد.
موقعیت جغرافیایی
مجاورت با دريای خزر و داشتن ساحل ماسهای مناسب در نواحی شمالی شهر، ارتفاعات ییلاقی و جنگلی زيبا در دامنهی کوه البرز در نواحی جنوبی شهر، فاصلهای اندک بين ساحل دريا و دامنهی كوه و نزدیکی غاری زیبا و استثنایی بنام غار دانيال، جذابيت اين منطقه را دو چندان کردهاند.
از جمله دیگر امتیازهای این شهر، قرار گرفتن در نزدیکی آبهای زیبا و نامحدود خزر است که با وجود ماسههای نرم ساحلی، در کنار پوشش گیاهی واقعا دیدنی و زیبا، به مکانی گردشگری و بسیار موردعلاقه گردشگران در مازندران تبدیل شده است.
رونق شهر و همچنین توریستی بودن و شلوغیاش باعث شده است که طی چند سال اخیر سرمایهداران دولتی و خصوصی با هزینهای بسیار زیاد اقدام به ساخت برجهایی بزرگ مثل برجهای ساحلی دبی کنند.
این شهر از یک طرف مشرف به جنگلهای سبز است و از طرف دیگر رو به دریا است و این نیز یکی دیگر از امتیازهای این شهر زیبا است. به جرات میتوان گفت که در روزهای تعطیل، حدود ۲۰۰ هزار نفر، به این شهر سفر میکنند. پروژههای تجاری، گردشگری قو الماس خاورمیانه در این محل در حال اجرا است که گردشگران میتوانند از آنها دیدن کنند.
جاهای دیدنی متل قو
گردشگرانی که برای سفر متل قو را بهعنوان مقصد خود انتخاب کردهاند، میتوانند علاوه بر بازدید از جاهای دیدنی سلمان شهر شامل مراکز خرید و... برای تفریح و تجربه هیجان در جاذبههای طبیعی متل قو مانند غارنوردی و جنگلگردی برنامهریزی کنند. یکی از جذابترین دیدنیهای طبیعی متل قو غار دانیال است. غار دانیال یکی از غارهای آبی و رودخانهای در ایران محسوب میشود که در رشته کوه البرز واقع شده است و در میان غارهای آبی ایران، دومین غار بزرگ به شمار میآید. در ابتدای ورودی این غار، حوضچهای یک متری در پیش پای شما قرار دارد بهگونهای که شما را تا کمر در آب فرو میبرد.
آب داخل غار آشامیدنی است، البته به شرط آنکه قبل از شما گروه دیگری وارد غار نشده باشند. به همین دلیل اگر قصد خوردن آب دارید، مطمئن شوید که از آب چشمه مینوشید. آب چشمهها سردتر است و این نشانه خوبی است. دمای غار دانیال هم در تمام فصلها ثابت و بین ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است.
بعد از اتمام غارگردی، میتوانید از مسیر تنکابن بهسمت دره دوهزار حرکت کنید. در مسیر دره دو هزار و سه هزار مناطق و روستاهای زیبایی مثل «اشتوج»، «امامزاده قاسم»، «اشکورمحله»، «لیر سر» و «خانیان» قرار دارند. درههای معروف دو هزار و سه هزار در جنوب شهر تنکابن و موازی هم هستند و میتوانید برای گردش در آنها از راهنمایان محلی کمک بگیرید یا مسیرهای پاکوب را ادامه بدهید.
علاوه بر این، تفریحهای پلاژ ساحلی متل قو مانند والیبال و فوتبال ساحلی، شنا، قایقسواری، پاراسل، جت اسکی و... نیز از دیگر فعالیتهای مهیج متل قو برای گردشگران محسوب میشوند.
مسیر دسترسی
این شهر در ۲۰ درجه و ۵۱ دقیقهی طول شرقی و ۴۱ درجه و ۳۶ دقیقهی عرض شمالی واقع است و از نظر آخرین تقسیمات کشوری واقع در شهرستان عباسآباد تنکابن و بخش سلمانشهر است. سلمانشهر از شمال به دریای خزر ، از جنوب به رشته کوه البرز، از شرق به شهر کلارآباد و از غرب به شهر عباسآباد منتهی است. مساحت این شهر بالغ بر ۷۵۰ هکتار است و در فاصلهی ۱۹۴ کیلومتری غرب ساری و ۲۱۶ کیلومتری شمال شرقی تهران قرار دارد.
برای دسترسی به این شهر از مسیرهای زیر استفاده کنید:
- جاده چالوس، چالوس، متل قو
- اتوبان قزوین - رشت، رشت، لاهیجان، رامسر، متل قو
- جاده هراز، محمودآباد، چالوس، متل قو
غار دانیال
وارد شدن به غارها ترسناک و بعضی وقتها خطرناک است. در سفر به متل قو میتوانید وارد غاری شوید که پدیدهای جالب و طبیعی در میان جنگل آن را ساخته است. این غار در اثر حرکت آب در زیر زمین کنده شده و رسوبگذاری مدام در آن باعث شکل گرفتن ستونهای استالاکتیت شده است.
حدود ۱ متر از کف غار پر از آب است که خب برای وارد شدن به آب باید لباس مناسبی بپوشید یا باید دل به دریا بزنید و لباسهایتان را کامل خیس کنید.
مسیر دسترسی به دهانه غار دانیال آسان است. از خیابان دریا به سمت جنوب و به سمت روستای دانیال بروید.
بعد از روستا و گذشتن از پل رودخانه به انتهای جاده میرسید که خودروها را همانجا پارک میکنند.
در ادامه، از کنار رودخانه در میان جنگل قدم بزنید تا به دیواره صخرهای برسید. دهانه غار کمی بالاتر از دیوار صخرهای است.
غار دانیال از نوع رودخانهای است و آب همیشه در دالانهای آن جریان دارد. برای رفتن به قسمتهای عمیق غار نیاز به چراغ خواهید داشت.
در کل رفتن به قسمتهای عمیق غار نیاز به تجهیزات و لباس مناسب دارد اما هر فرد عادی با یک چراغ دستی و کفش مناسب میتواند تا قستهایی جلو برود.
سنگهای یا همان چکهسنگهای غار حاصل هزاران سال چکیدن آب حاوی املاح معدنی است. این شکلهای عجیب و غریب در اثر رسوبگذاری و فرسایش دائمی ایجاد شدهاند پس در گذشتن از کنار آنها توجه داشته باشید که از کنار هنر طبیعت عبور میکنید.
تیلا کنار؛ جنگلی در جنوب متل قو
«تیلا کنار» نام جنگل معروف متل قو است. این جنگل در جنوبیترین نقطه روستایی به همین نام قرار دارد.
در کل از این جنگل نباید انتظار یک پارک با امکانات تفریحی داشته باشید؛ یک جنگل بکر است با رودخانه، آبشاری صخرهای و مسیرهای پیادهروی.
بعد از یک روز پرهیجان در ساحل و شب زندهداری در شهر شلوغ، جنگلی بکر و ساکت که صدای پرندهها در آن پیچیده گزینه مناسبی برای آرامش خواهد بود.