بندرشرفخانه یکی از بنادر دریاچه ارومیهاست. این بندر از توابع شهرستان شبستر استان آذربایجان شرقی است و فاصله آن از شهرستان شبستر ۲۰ کیلومتر و از شهر تبریز حدود ۹۰ کیلومتر است. این بندر در مسیر قطار تبریز-دیزج خلیل-بندر شرفخانه-سلماس قرار دارد.
این بندر دارای آب و هوای معتدل و باغات سرسبز میوهاست.
از آثار تاریخی این بندر میتوان به اسکله تال اشاره کرد. این اسکله با قدمت یکصد سال اکنون در فهرست آثار ملی ایران ثبت شدهاست.
امکانات
بندرشرفخانه دارای امکاناتی چون کمپ ساحلی، دریانوردی و قایقرانی تفریحی و حرفهای، هتل پنج ستاره و دیگر امکانات معمول گردشگری بود که در زمان پرآبی دریاچه ارومیه استفاده میگردید. این شهر در سال ۱۳۱۲ شمسی دارای شهرداری بوده و در حال حاضر جمعیت آن حدود ۵ هزار نفر است.
بزرگترین بندر ساحلی دریاچه ارومیهاست که از توابع بخش مرکزی شهرستان شبستر بوده و رشتهای از راهآهن تبریز– جلفا که از صوفیان منشعب میشود به بندر شرفخانه منتهی میشود. در این بندر تأسیسات نسبتاً مهم بندری و انبارهای کالا وجود دارد. همچنین قبلاً برای استفاده مسافرین، قایقهای مسافربری وجود داشت. این بندر در شمال شرقی دریاچه، در فاصله ۴۹ کیلومتری صوفیان و ۳۰ کیلومتری جنوب شبستر (مرکز شهرستان) و ۸۸ کیلومتری غربی تبریز واقع شدهاست. از نظر اقتصادی، قرار گرفتن بندرشرفخانه در ساحل شمالی دریاچه ارومیه حائز اهمیت است. در فصل تابستان تعداد کثیری از مردم به منظور استفاده از آب و لجن دریاچه برای آب درمانی و لجن درمانی به این بندر وارد میشوند؛ که البته در حال حاضر به دلیل خشکی دریاچه، چنین امکانی وجود ندارد.
البته تمامی موارد فوق مربوط به زمانی بودهاست که این دریاچه آب داشتهاست. پس از خشکسالیهای اخیر آب دریاچه در حدود هشتاد درصد خشک شده و به جای ساحل آبی، الان کیلومترها کویر نمک جایگزین آن گردیدهاست و عملاً آبی وجود ندارد که قابل شنا یا قایقرانی باشد؛ و عملاً به کویری از نمک مبدل شدهاست.