اگر مسیرتان سمت بیجار افتاد، حتما بستنی های سنتی این شهر را امتحان کنید. بستنی هایی که طعم حل و گلاب آن طراوت و شادابی خاصی به شما می دهند. بیجار یکی از مرتفع ترین شهرهای ایران است که به آن لقب بام ایران را هم داده اند. آثار تاریخی نظیر بازار سنتی و قلعه قمچای و همچنین پیست اسکی نسار، از مکان هایی هستند که می توانید بازدید از آن ها را در برنامه خود قرار دهید.
بیجار کجاست؟
بیجار از شهرهای استان کردستان و از مرتفعترین شهرهای ایران است. این شهر که در شرق استان کردستان و در همسایگی استانهای زنجان و همدان واقع شده، ۱۴۵ کیلومتر با مرکز استان کردستان، شهر سنندج، فاصله دارد. طبق آخرین سرشماری انجام شده در سال ۱۳۹۵، جمعیت شهر بیجار بیش از ۵۰٬۰۰۰ نفر بوده است. مردم این شهر را غالبا مسلمان شیعه و سنی تشکیل میدهند و کردی سورانی با لهجه گروسی، زبان مردم این منطقه است. شهر بیجار، بعد از شهرکرد، دومین شهر مرتفع ایران است. در وجه تسمیه بیجار چنین میگویند که ریشه در «بیدزار» دارد. در زبان کردی به بید، «بی» و به زار، «جار» گفته میشود. طی کاوشهای باستانی انجام شده و سفالهای یافت شده در این منطقه، قدمت سکونت در بیجار را به هزارههای سوم و چهارم قبل از میلاد نسبت میدهند. با توجه به حجم وسیع کشتزارهای گندم در بیجار، به آن لقب انبار غله باختر را دادهاند چرا که سیلو و انبارهای گندم این شهر، ذخیرهگاه گندم دیگر استانهای کشور نیز است.
دیدنی های بیجار
با توجه به قدمت باستانی منطقه، شهر بیجار و پیرامون آن مملو از جاذبههای تاریخی مربوط به ادوار مختلف تاریخی است. قلعه بزرگ قمچقای، که دیرینگی آن به هزاره سوم پیش از میلاد باز میگردد، یکی از گواهان این پیشینه تاریخی است. از دیگر جاهای دیدنی بیجار میتوان به بازارهای قدیمی آن شامل افتخار نظام ، قیصریه سالار، قیصریه سید لشکر، تیمچه حاج شهباز خان، تیمچه امیر تومان و بازار بزرگ بیجار اشاره کرد .برج آجری اشقون بابا، برج ینگی ارخ بیجار، گنبد سنگی اوچ گنبد خان، چهارباغ گروس، پل صلواتآباد، پل قجور، پل گل قشلاق، چنگیز قلعه، تپه قبا سرخ، تپه سراب گرگین، مسجد خسروآباد گروس و قلعه بانو از دیگر آثار تاریخی بیجار به شمار میروند. مقابر و امامزادههایی چون سید مسیب سید شکر ، مقبره صاحبه ،مقبره سید خضر ، زیارتگاه حمزه عرب ،پنجه علی نیز همواره پذیرای بازدیدکنندگان بسیاری هستند. از باغستانها و جاذبه های طبیعی بیجار میتوان به اطراف رودخانه بیانلو جهت گشت و گذار در فصلهای بهار و تابستان اشاره کرد. رود قزل اوزن از شاخه اصلی سفید رود نیز از این منطقه میگذرد. با توجه به بافت کوهستانی و مرتفع بیجار، قلل متعددی در این منطقه قرار دارند که از معروفترین آنها میتوان به کوههای حمزه عرب، نقاره کوب، بادامستان، زاغه، نسار، چنگ الماس، پنجهعلی، شاهنشین، سر قیصه، شاها، چهلتن، سنگپا، زرنیخ و... اشاره کرد. پیست اسکی نسار نیز از جاذبه های بیجار برای علاقمندان به برف و ورزشهای زمستانی است.
سوغاتی های بیجار
قالی، قالیچه، گلیم، جاجیم و… از صنایع دستی بیجار است که شهرت جهانی دارد. قالی بیجار سابقهای کهن دارد و تعداد زیادی از قالیهای قدیمی کردستان که هماکنون در موزههای بزرگ فرش در داخل و خارج کشور وجود دارد، از قالیهای شهر بیجار هستند. حلوا سوهانی، نان شيرمال مخصوص بيجار و انواع ترشیهای خوشمزه نیز از سوغاتیهای خوراکی این شهر تاریخی است.